Faalangst rijlessen
In onze rijschool komen we zeer regelmatig kandidaten tegen met een vorm van faalangst, dit kan niet alleen tijdens de lessen maar ook tijdens de examens zo’n grote blokkade zijn dat (ver) onder het niveau wordt gepresteerd. Tijdens een praktijkexamen komt faalangst het meeste voor, hetgeen kan leiden tot zakken voor het examen met alle gevolgen van dien. (extra lessen / examen, extra kosten e.d.)
Marcel is een gecertificeerde faalangst instructeur en kan je als geen ander begeleiden tot en met het examen. Marcel weet exact hoe het beste toe te werken naar het praktijkexamen. Bedenk hierbij wel dat Marcel de faalangst niet zomaar weg kan nemen, Marcel kan wel helpen / begeleiden in het omgaan met faalangst, zodanig dat het je niet blokkeert op het moment dat je wil presteren.
Maar wat is faalangst eigenlijk?
Soms is onduidelijk wat onder faalangst wordt verstaan, er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om niet te slagen. Of wanneer jij blokkeert ten gevolge van angst.
Het is dus letterlijk de angst om niet te slagen. Je bent bang dat je faalt. Dat er een fiasco volgt ondanks een goede voorbereiding. Gedachten als “het zal me niet gaan lukken” en “Ik weet zeker dat ik ga zakken voor het rijexamen” of “Ik krijg vast een black-out” heb je al lang, soms al weken van te voren. Je blijft er maar aan denken en het lukt je niet deze gedachtes te stoppen. Je kunt soms zelfs niet in slaap komen omdat je maar blijft piekeren over het naderende onheil.
Op het tijdstip dat het rijexamen gaat beginnen en je dus moet/wil presteren, krijg je als gevolg van deze faalangst last van: zweten, rood worden, hartkloppingen, trillen van handen en/of knieën, misselijkheid, maagpijn of buikpijn. Je kunt niet meer helder denken, soms kun je niet goed uit je woorden komen of gaat zelfs stotteren.
De angst om te falen heb je alleen wanneer er iets van je verwacht wordt. En ook wanneer je na je prestatie direct wordt beoordeeld, zoals bijvoorbeeld bij een (rij)examen.
We noemen deze vorm van faalangst ook wel “Passieve faalangst” waarbij voor jou geldt: “motorische faalangst” je kan het koppelingspedaal niet meer goed bedienen, waardoor je al schokkend wegrijd of de motor afslaat. Hierdoor ga je aan andere dingen denken dan het verkeer, bijvoorbeeld: Ohh wat zal die examinator wel niet denken? Of Jawel…. Gezakt!!!!
Om deze vorm van faalangst tegen te gaan kan je o.a. gebruik maken van een ademhalingstechniek:
- Ga op je rug liggen op je bed, de bank of de vloer en zorg dat je prettig ligt.
- Leg je hand op je maag en adem langzaam in door je neus. Gaat je hand omhoog? Zo niet, dan adem je niet door je buik, maar via je borst. Controleer dat door je hand op je borst te leggen en nogmaals in te ademen.
- Leg nu je hand weer op je buik. Je kunt ook een tijdschrift of een niet al te dik boek opengeslagen op je buik leggen.
- Adem nu vier tellen langzaam in door je neus en stel je voor dat je buik een ballon is die zich vult met lucht. Als het goed is, gaat de hand die op je buik ligt, nu wel omhoog.
- Houd je adem een seconde vast en adem dan langzaam uit door je mond. Ook dat duurt vier tellen.
- Na het uitademen wacht je een tel voordat je weer begint met vier tellen inademen.
Als je deze oefening tien dagen achter elkaar vijf minuten doet en tijdens je dagelijkse bezigheden ook af en toe oplet dat je op deze manier ademt, wordt de buikademhaling uiteindelijk een tweede natuur.
Faalangst rijlessen in Dronten en Lelystad
FAALANGST ?
Ben je op naar een rijschool in de omgeving van Dronten ? Stop met zoeken! Marcel is een gecertificeerde faalangst instructeur die je goed gaat begeleiden in de rijlessen, Marcel kan als geen ander je begeleiden tot en met het rijexamen. Wil je meer weten over faalangst rijlessen in Lelystad, Dronten, Biddinghuizen of Swifterbant?
06-30007273
Overdag zijn wij verminderd bereikbaar door de rijlessen die wij doen.