Faalangst rijlessen

In onze rijschool komen we zeer regelmatig kandidaten tegen met een vorm van faalangst. Dit kan niet alleen tijdens de lessen, maar ook tijdens de examens zo’n grote blokkade zijn dat er (ver) onder het niveau wordt gepresteerd. Tijdens een praktijkexamen komt faalangst het meeste voor, hetgeen kan leiden tot zakken voor het examen met alle gevolgen van dien (extra lessen/examen, extra kosten e.d.).

Marcel is een gecertificeerde faalangst instructeur en kan je als geen ander begeleiden tot en met het examen. Marcel weet exact hoe het beste toe te werken naar het praktijkexamen. Bedenk hierbij wel dat Marcel de faalangst niet zomaar weg kan nemen, maar Marcel kan wel helpen/begeleiden in het omgaan met faalangst, zodat het je niet blokkeert op het moment dat je wil presteren.

Maar wat is faalangst eigenlijk?
Soms is onduidelijk wat onder faalangst wordt verstaan. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om niet te slagen. Of wanneer jij blokkeert ten gevolge van angst.

Het is dus letterlijk de angst om niet te slagen. Je bent bang dat je faalt. Dat er een fiasco volgt, ondanks een goede voorbereiding. Gedachten als ‘Het zal me niet gaan lukken’, ‘Ik weet zeker dat ik ga zakken voor het rijexamen’ of ‘Ik krijg vast een black-out’ heb je al lang, soms al weken van te voren. Je blijft er maar aan denken en het lukt je niet deze gedachtes te stoppen. Je kunt soms zelfs niet in slaap komen omdat je maar blijft piekeren over het naderende onheil.

Op het tijdstip dat het rijexamen gaat beginnen en je dus moet/wil presteren, krijg je als gevolg van deze faalangst last van: zweten, rood worden, hartkloppingen, trillen van handen en/of knieën, misselijkheid, maagpijn of buikpijn. Je kunt niet meer helder denken, soms kun je niet goed uit je woorden komen of gaat stotteren.

De angst om te falen heb je alleen wanneer er iets van je verwacht wordt. En ook wanneer je na je prestatie direct wordt beoordeeld, zoals bijvoorbeeld bij een (rij)examen.

We noemen deze vorm van faalangst ook wel “Passieve faalangst” waarbij voor jou geldt: “motorische faalangst”; je kunt het koppelingspedaal niet meer goed bedienen, waardoor je al schokkend wegrijdt of de motor afslaat. Hierdoor ga je aan andere dingen denken dan het verkeer, bijvoorbeeld: ‘Ohh wat zal die examinator wel niet denken? Of Jawel…. Gezakt!’.

De Morinel 220

8251 JC Dronten

Tel.:  06 30 00 72 73

KVK: 57621020

BTW nr.:
139241334B01

Rekeningnummer:
NL58 RABO 0153.6279.99